ord-og-billeder-banner
Fortællingen til barnet

Fortællingen til barnet er inspireret af Andrew Turnell og Sussie Essex, og tager afsæt i et løsningsfokuseret socialt arbejde. Fortællingen til barnet er en terapeutisk og pædagogisk proces, der munder ud i en illustreret tekst eller bog, som man kan læse sammen med et barn. Processen kan anvendes i mange sammenhænge, f.eks. når et barn skal forklares, hvad der skal ske, eller er sket og hvorfor, hvad vi har aftalt i netværket, deres livshistorie og meget andet. Det er en måde at illustrere og beskrive små eller længere sammenhængende fortællinger, som bliver forståelige for alle, særligt barnet, og som i modsætning til det talte ord, også er noget man kan vende tilbage til igen og igen, hvis der er behov for det.

Processen kan enten være en professionel proces, hvor det endelige dokument illustrerer og beskriver, hvad den professionelle mener er vigtigt for barnet at få forklaret. Her kan der være tale om situationer hvor barnet f.eks. skal anbringes uden for hjemmet, eller når der skal ske andre ændringer i barnets liv, der er betydningsfulde for barnet. Processen kan også være inddragende, hvor familien/forældrene evt. sammen med den professionelle, illustrerer og skriver den fortælling de gerne vil give videre til deres barn om hvad der er sket i deres og barnets liv, eller hvad der skal ske i fremtiden med deres familie. At illustrere og beskrive i fortællingen til barnet kan også være en god måde at gøre aftaler i en sikkerhedsplaner, omkring samvær etc. overskuelige og lette at forstå og huske.  Fortællingen til barnet kan med andre ord bruges som et redskab på mange forskellige måder og i mange kontekster.

Med fortællingen til barnet kan vi hjælpe familier og børn til at få en fælles fortælling om deres liv. En fortælling som kan hjælpe børn med at forstå, hvad der er sket, eller kommer til at ske i deres liv, såvel gode som svære ting. Fortællingen kan forklare alle disse ting på en måde, som er forståelig, fælles og fjerner børnenes opfattelse af, at de har ansvaret for at der skete noget voldsomt, som at de f.eks. blev tvangsfjernet. Vi ved fra udsagn fra mange voksne, som har været anbragt som børn, at de kæmper med skyldfølelse og misforståelser af, hvorfor de blev anbragt. Fortællinger de selv har stykket sammen af brudstykker af samtaler og gætterier, og som ofte fører til at de får en opfattelse af, at de som børn var vanskelige, umulige eller på andre måder er skyld i det, som skete. Med fortællingen til barnet og særligt: “ Forældrenes fortælling til barnet”, kan vi hjælpe mange af disse børn med at få en fortælling om deres liv, som er sammenhængende og som de kan dele med de voksne de har i deres netværk, når de har behov for at tale om hvem de er, hvor de kommer fra og hvorfor deres liv ser ud som det gør nu.

Fortællingen til barnet er langt mere end tegninger og ord. Det er som sagt en terapeutisk og pædagogisk proces, hvis grundlag og tilblivelse, hviler på erkendelse, accept og fælles forståelse hos forældrene. Og på at fortællingen fungerer bedre hvis det er en fortælling som familien og barnets nærmeste relationer kan genkende sig selv I, både sprogligt og indholdsmæssigt. Det sikrer også at barnet I højere grad får den samme fortælling fra alle I sit netværk.

Jeg tilbyder

  • Udarbejdelse af fortællingen til barnet i konkrete sager
  • Uddannelsesforløb for sagsbehandlere eller familiebehandlere, 3 enkeltdage

Du kan også købe min bog:

Fortællingen til barnet, udgivet på saxo.com

Pris: 160kr. eller 99kr. som e-bog.